Apakah bisa ruqyah rumah dengan MP3?

Pertanyaan

Apakah mendengarkan ruqyah dari HP termasuk mereka yang meminta ruqyah, atau hanya mereka yang mendatangi ahli ruqyah saja sebagaimana telah disebutkan di dalam hadits:

 يدخل الجنة من أمتي سبعون ألفا بغير حساب ، هم الذين لا يسترقون ولا يتطيرون ولا يكتوون وعلى ربهم يتوكلون 

“70.000 umatku akan masuk surga tanpa hisab, mereka adalah orang-orang yang tidak meminta ruqyah, tidak melakukan tathayyur (pesimis karena sesuatu), tidak berobat dengn kay (dibakar) dan kepada Tuhan mereka, mereka bertawakkal”.

Teks Jawaban

Alhamdulillah.

Pertama:

Imam Muslim (218) telah meriwayatkan dari Imran bin Hushain –radhiyallahu ‘anhu- bahwa Rasulullah –shallallahu ‘alaihi wa sallam- bersabda:

يَدْخُلُ الْجَنَّةَ مِنْ أُمَّتِي سَبْعُونَ أَلْفًا بِغَيْرِ حِسَابٍ قَالُوا مَنْ هُمْ يَا رَسُولَ اللَّهِ قَالَ هُمْ الَّذِينَ لَا يَسْتَرْقُونَ وَلَا يَتَطَيَّرُونَ وَلَا يَكْتَوُونَ وَعَلَى رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ

“70.000 dari umatku akan masuk surga tanpa hisab, mereka berkata: “Siapa mereka wahai Rasulullah ?”, beliau menjawab: “Mereka adalah orang-orang yang tidak meminta ruqyah, tidak melakukan tathayyur (pesimis dengan sesuatu), tidak berobat dengan kayy (api) dan kepada Allah mereka bertawakkal”.

Disebutkan di dalam riwayat Muslim (220) dari hadits Ibnu Abbas –radhiyallahu a’nhuma-:

 لاَ يَرْقُون 

“Mereka yang tidak meruqyah”.

Para ulama telah memutuskan bahwa ucapan redaksi ini adalah bentuk keragu-raguan dari perawinya dan yang benar adalah:

 لَا يَسْتَرْقُونَ

“Tidak meminta diruqyah”.

Syeikh Islam –rahimahullah- berkata:

“Beliau tidak bersabda:  لاَ يَرْقُون   “tidak meruqyah”, meskipun hal itu telah diriwayatkan dari sebagian jalurnya imam Muslim maka hal itu adalah bentuk kesalahan; karena Nabi –shallallahu ‘alaihi wa sallam- beliau telah meruqyah diri beliau sendiri dan meruqyah orang lain, akan tetapi beliau tidak meminta diruqyah; Mustarqi adalah orang yang meminta doa dari orang lain, berbeda dengan orang yang meruqyah orang lain, karena ia mendoakannya”. (Iqthidha’ Shirat al Mustaqim: 448)

Beliau –rahimahullah- juga berkata:

“Perbedaan antara ar Raaqi (yang meruqyah) dan al Mustarqii (yang minta diruqyah), al mustarqii adalah yang meminta, minta diberi, menoleh kepada selain Allah dengan hatinya, dan ar raaqi adalah orang  yang memberikan kebaikan dan bermanfaat”. (Al Mustadrak ‘ala Majmu’ Fatawa Ibnu Taimiyah: 1/18)

Atas dasar inilah maka, karakter mereka yang masuk dalam kategori 70.000 itu adalah mereka tidak meminta kepada seseorang untuk meruqyah mereka.

Karena arti dari:  لَا يَسْتَرْقُونَ   adalah mereka yang tidak meminta ruqyah kepada orang lain, adapun jika seseorang meruqyah dirinya sendiri atau meruqyah orang lain, maka hal itu tidaklah dibenci.

Kedua:

Adapun mendengarkan ruqyah dari kaset atau HP atau media elektronik lainnya, maka hukum yang nampak bagi kami adalah bahwa hal itu tidak termasuk pada meminta diruqyah.

Mendengarkan ruqyah dengan cara seperti ini bermanfaat juga insyaallah, banyak orang yang mendapatkan manfaat karenanya, meskipun yang lebih utama jika seseorang membaca Al Qur’an sendiri, atau dibacakan kepadanya oleh orang lain.

Syeikh Abdul Aziz bin Baaz –rahimahullah- telah memberikan fatwa bahwa membaca surat Al Baqarah dari radio hal itu dapat mengusir syetan dari rumah”. (Majmu’ Fatawa Syeikh Bin Baaz: 24/413)

Wallahu A’lam

Dikemaskini pada 28/05/2022 oleh Ustaz Abdullah

Saya sering mendapat pertanyaan samada dari komen di blog, emel, whatsapp dan sebagainya, di mana mereka meminta saya untuk merawat mereka dari jauh.

Ini kerana tempat tinggal mereka yang jauh menyukarkan mereka untuk mendapatkan rawatan dari saya.

Oleh kerana saya tidak melakukan kaedah rawatan jarak jauh, sebagai alternatif, di dalam artikel kali ini, saya nak kongsikan dengan anda kaedah bagaimana anda boleh melakukan terapi ruqyah pada dirisendiri (Ruqyah Mandiri) dengan menggunakan mp3 Ruqyah.

Tahukah anda bahawa kaedah ruqyah mandiri dengan menggunakan mp3 ini kadang-kadang lebih berkesan berbanding jika anda mengikuti program pengubatan ruqyah secara beramai-ramai.

Mengapa saya katakan begitu?

Ini kerana, ketika ruqyah beramai-ramai dijalankan, peserta/pesakit tidak dapat memberikan fokus pada bacaan yang dibaca oleh peruqyah disebabkan kemungkinan ada ramai pesakit yang akan mengalami pelbagai tindak balas, contohnya seperti muntah, histeria dan sebagainya.

Jadi ruqyah mandiri di rumah dengan menggunakan mp3 ruqyah ini adalah satu alternatif yang berkesan untuk anda praktikkan.

Di bawah ini adalah langkah-langkah untuk anda melakukan ruqyah dengan mp3 ruqyah.

 1. Ambil wudhu dengan sempurna sepertimana wudhu sebelum anda nak menunaikan solat.
 2. Lakukan solat sunat hajat dua rakaat.
 3. Selesai melakukan solat hajat, baca doa untuk melindungi tempat ruqyah, alat-alat yang akan digunakan ketika proses meruqyah, contohnya laptop, mp3 dan sebagainya. Ini kerana, ada pesakit yang menceritakan kepada saya apabila mereka pasang ayat-ayat ruqyah menggunakan laptop, tiba-tiba laptop jadi hang. Selesai berdoa, bacalah Ayatul Kursi sebanyak 7 kali.
 4. Duduklah dalam keadaan menghadap kiblat sambil membaca doa perlindungan, iaitu Surah al-Fatihah, Surah al-Ikhlas, Surah al-Falaq, Surah an-Nas dan Ayat Kursi sebanyak 7 kali. Niatkan bacaan tersebut untuk melindungi diri anda dari segala gangguan jin ketika berlakunyanya proses ruqyah mandiri. Apabila anda selesai membaca ayat-ayat perlindungan di atas, sapukan ke seluruh badan, bermula dari kepala hingga ke kaki. Lakukan sebanyak 3 kali.
 5. Kemudian dengarkan bacaan mp3 ruqyah hinggalah selesai bacaan ayat-ayat ruqyah tersebut.
 6. Jika berlakunya tindakbalas seperti sakit dan ngilu dibahagian-bahagian tertentu seperti di lengan, atau tangan anda berasa kesemutan, mual, muntah dan sebagainya, janganlah anda berasa risau. Jika hendak muntah, muntahkan semuanya. Jadi pastikan sebelum memulakan ruqyah mandiri ini, sediakan bekas untuk digunakan sekiranya anda muntah. Dan jika salah satu anggota badan anda berasa ngilu atau panas, maka tekankan tangan anda ditempat tersebut dan niatkan untuk menghancurkan penyakit atau jin yang ada di situ. Kemudian usap dan tarik sambil membaca takbir iaitu, Allahu Akbar. Anda juga boleh menggunakan teknik memukul dibahagian yang terasa ngilu atau panas tadi dengan niat untuk menghancurkan jin yang ada di situ dan juga menghancurkan semua penyakit-penyakit yang ada dibahagian badan yang sakit sambil membaca salah satu Surah-Surah Ruqyah.

Bagaimana Nak Dapatkan Mp3 Ruqyah?

Zaman teknologi sekarang, terutamanya zaman smartphone, untuk dapatkan mp3 ruqyah sangat mudah sebenarnya.

Sekiranya anda mempunyai smartphone (yang biasa-biasa pun dah ok), saya sarankan anda terus sahaja dengar mp3 bacaan ayat ruqyah dengan menggunakan aplikasi di bawah.

 1. Dengar melalui aplikasi youtube di smartphone anda. Buka aplikasi dan buat carian ‘bacaan ayat ruqyah’. Cuma cara ini mungkin akan banyak menggunakan data internet anda.
 2. Download terus aplikasi mp3 ruqyah melalui Google Play atau di App store bagi pengguna iphone. Saya lebih mencadangkan anda guna cara ini sebab anda tidak menggunakan data internet apabila mendengar bacaan ayat-ayat ruqyah melalui aplikasi.

Catatan Penting

 • Pastikan anda mendengar bacaan mp3 ruqyah dengan menggunakan earphone untuk lebih terasa kesannya.
 • Pastikan anda tidak mendengar bacaan mp3 ruqyah ini semasa anda sedang memandu. Sebab ditakuti sekiranya anda memang ada gangguan jin, mungkin akan mendatangkan bahaya kepada diri anda dan pengguna yang lain.
 • Amalkan melakukan terapi ruqyah mandiri di atas sebanyak 2 kali sehari selama 40 hari atau sehingga anda merasakan anda telah sembuh dari masalah gangguan yang dialami selama ini.
 • Untuk mempercepatkan proses penyembuhan, saya juga menggalakkan kepada anda melakukan mandian air ruqyah bersama dengan produk-produk rawatan Islam, contohnya seperti wangian kasturi ruqyah.
 • Jangan harap anda akan sembuh tanpa anda melakukan taubat dengan bersungguh-sungguh, meninggalkan dosa-dosa anda yang lalu, terutamanya dosa-dosa besar seperti mensyirikkan Allah, meninggalkan solat dengan sengaja, melakukan kezaliman, dan tinggalkan juga apa sahaja perbuatan yang boleh menyebabkan dosa-dosa kecil. Mulalah bertaubat, bertaqwa dan bertawakallah kepada Allah.
 • Bagi pesakit wanita, mulakanlah dari sekarang untuk menutup aurat anda dengan sempurna. Amalkan pemakaian tudung yang syar’i, bukan tudung mengikut fesyen semata yang masih memperlihatkan susuk tubuh anda.
 • Sedapatnya elakkan dari mendengar muzik kerana muzik merupakan kesukaan syaitan.
 • Turunkan semua gambar makhluk yang bernyawa yang ada di dalam rumah anda kerana disitu tempat tinggal syaitan dan juga patung-patung yang dijadikan sebagai perhiasan.
 • Pertingkatkanah amal ibadah, solat tahajjud, dan bacalah al-Quran setiap hari.
 • Bagi lelaki, mulalah dari sekarang untuk melakukan solat secara berjemaah di masjid.
 • Bataskanlah pergaulan anda dengan orang yang kemungkinan akan membawa anda kepada dosa-dosa yang lalu. Tolaklah secara baik ajakan rakan-rakan anda sekiranya mereka mengajak anda melakukan perbuatan yang sia-sia, membuang masa, apatahlagi yang boleh mendatangkan dosa, walaupun dosa kecil. Dan mulalah mencari rakan yang baik.
 • Rajin-rajinkan untuk mengikuti kuliah pengajian keagamaan di masjid atau surau berhampiran anda.
 • Bersedekahlah setiap hari walaupun dalam jumlah yang kecil.
 • Dan terakhir selalulah memanjatkan doa kepada Allah kerana sesungguhnya Dia lah sahaja yang dapat menyembuhkan anda.

Kesimpulan

Kesembuhan hanyalah milik Allah yang mutlak. Kita hanya mampu berusaha dan berikhtiar dengan cara yang sesuai seperti yang ditunjukkan oleh Rasulullah SAW. Jangan sekali-kali mendatangi bomoh, tukang sihir, tukang tilik dan peramal.

Semua perbuatan ini hanya akan menambahkan dosa anda dan akibatnya kesembuhan yang anda harapkan tidak dikabulkan Allah.

Ingatlah apabila Allah telah redha, inshaaAllah Dia akan menyembuhkan semua penyakit anda. Dan akhir sekali bertawakallah kepada Allah.

Semoga Allah permudahkan urusan anda, amin ya rabbal a’lamin.

Anda Dapat Sesuatu?

Jika anda rasa artikel ini bermanfaat, sila kongsikan dengan rakan-rakan dan juga orang yang anda sayangi. Anda juga boleh melanggan artikel terbaru saya terus melalui emel. Klik di sini untuk melanggan.

Follow saya di sosial media:

Bagaimana cara meruqyah rumah?

Cara Ruqyah Rumah Mandiri Agar Nyaman Dihuni.
Rajin Baca Alquran dan Ibadah Apapun di Dalam Rumah..
Jangan Pedulikan Segala Bentuk Gangguan..
Baca Doa Ketika Masuk Rumah..
Baca Doa Ketika Hendak Makan..
Baca Doa Ketika Tutup Pintu..
Berdoa Ketika Keluar Rumah..
Jauhkan Rumah dari Gambar Makhluk Bernyawa..
Jauhkan Rumah dari Musik..

Bolehkah mendengarkan ayat ruqyah sendiri?

Ruqyah boleh dilakukan secara pribadi untuk diri sendiri atau terhadap orang lain. Meruqyah diri sendiri dan orang lain harus dengan harapan berlindung kepada Allah SWT untuk menyembuhkan penyakit atau gangguan jin.

Apakah bisa ruqyah lewat hp?

Ruqyah harus dilakukan dengan cara interaksi langsung dengan pasien. Tidak bisa melalui pengeras suara atau melalui telepon.

Surat apa saja untuk meruqyah rumah?

Hati-hati, bisa jadi memang ada jin dan setan yang bersarang di kediamanmu. Sebagai solusi, yuk coba cara cara meruqyah rumah sesuai syariat Islam berikut ini!.
Al-Fatihah: 1-7,.
Ali-Imran: 18-19,.
Al-'Araf: 54-56, 117-122,.
Yunus: 81-82,.